Vorige

Van de arbitrage – Vrije slag binnen 5 m van de cirkel

29-9 Nieuws Vorig seizoen is de regel aangepast voor een vrije slag voor de aanvallende partij binnen 5 meter van de cirkel. Vroeger moest deze op 5 meter worden gelegd en mocht dan pas worden genomen. Om snelheid in het spel te brengen, moet je hem nu nemen op de plaats van de overtreding.

Maar ja, hoe werkt dat dan met afstand houden, waar moet je als verdediger in de cirkel staan en welke straf krijg je als je een overtreding begaat?

Bij een vrije slag binnen 5 meter van de cirkel voor de aanvallende partij gelden alle regels voor een vrije slag in het 23 meter gebied. Dit betekent dat iedereen (dus ook medespelers) 5 meter afstand moeten houden. Daarnaast geldt dat de bal niet direct de cirkel in gespeeld mag worden, maar eerst 5 meter moet rollen (aan de stick of los van de stick) voordat hij de cirkel in gespeeld wordt. Ook als een verdediger de bal buiten de cirkel nog aanraakt mag de bal de cirkel in. Als de aanvaller een van deze regels overtreedt, volgt een vrije slag voor het verdedigende team.

De verdedigers moeten dus op 5 meter afstand staan. Om echter vaart in het spel te houden, mogen spelers in de cirkel die binnen 5 meter stonden op het moment van de overtreding daar blijven staan. Andere verdedigers mogen dus niet de cirkel inlopen en binnen 5 meter afstand gaan staan. Dit is voor een scheidsrechter heel lastig te zien en er wordt nog weinig voor gefloten, maar dat is de officiële regel. Zodra de tijd wordt stil gezet en er vervolgens een vrije slag binnen 5 meter van de cirkel wordt genomen, moeten alle verdedigers op 5 meter afstand staan. Ook in de cirkel.

De spelers die in de cirkel binnen 5 meter afstand staan, mogen niet buiten de cirkel komen totdat de bal reglementair de cirkel ingespeeld mag worden (zie hierboven). Tot die tijd mogen ze wel binnen de cirkel meebewegen met de aanvaller. Een speler die op meer dan 5 meter afstand binnen de cirkel stond, mag dus wel snel naar de aanvaller toe rennen. Je neemt hiermee een risico, omdat de scheidsrechter die het niet goed ziet of weet hier toch een strafcorner voor kan geven.

Voor iedere overtreding die een verdediger op bovenstaande regels maakt, mag direct een strafcorner worden gegeven, omdat het gezien wordt als opzettelijke overtreding. In de lagere teams zal eerst een waarschuwing op z’n plaats zijn.

 
29-9-2016